Çağdaş Sözlük

mecelle ~ مجله

Kamus-u Fransevi - mecelle ~ مجله maddesi. Sayfa: 1123 - Sira: 5

Qu'est-ce que mecelle مجله , le sens du mot مجله. A propos مجله turque. Dictionnaire de langue ottomane

مجله fransızca ne demek, مجله anlamı, manası, fransızca osmanlıca sözlük

مجله ماذا تقصد الفرنسية مجله وسائل الفرنسية مجله معنى الفرنسي، قاموس العربية الفرنسية

mecelle ~ مجله güncel sözlüklerde anlamı:

MECELLE ::: Mecmua. Fikir topluluğu. Risale. Kitab. Hikmetli sahife. * Fıkıh kitabının muâmelât kısmının toplu bir parcası. * İslâm Hukukuna dâir bir mecmua.

mecelle ::: (a. i.) : (bkz. : mecenne).

mecelle ::: dergi, kanun dergisi.

MECELLE ::: Günlük işlerde dînin emirlerine uygun davranabilmek için her müslümanın Mecelle kitabının başındaki yüz maddeyi iyi bilmesi ve anlaması lâzımdır. Kitabda bir başlangıç ile on altı kısım vardır. Hepsi bin sekiz yüz elli bir (1851) maddedir. (M. Sıddîk Gümüş)

Tanınmış hukukçulardan Ali Haydar Bey, Âtıf Bey ve Hâcı Reşîd Paşa (rahmetullahi teâlâ aleyhim ecmâin) Mecelle'yi ayrı ayrı şerh etmişlerdir. Her biri çeşitli cildler hâlinde basılmıştır. Bunları okuyan garb bilginleri, İslâm hukûkuna ve ondaki bilgilerin inceliğine ve çokluğuna hayran kalmaktadır. (M. Sıddîk Gümüş)

Mecelle'nin içerisindeki maddelerden bâzıları şöyledir: 1) Kendi malı sanarak, başkasının malını telef eden öder. 2) Birinin ayağı kayıp, başkasının malını telef etse öder. 3) Başkasının elbisesini çekip de yırtan tamam kıymetini öder. Elbiseyi tutup, sâhibi çekmekle yırtılsa, yarısını öder. 4) Mazlum olanın, başkasına zulm etmeğe hakkı yoktur. 5) Birinin malının telef olmasına sebeb olan öder. Ahırın kapısını açıp, hayvan kaçarak zâyi olsa öder.

Mecelle :::


  1. Kitap.

  2. Fıkıh hükümleriyle bu konudaki türlü içtihadı bir araya getiren, Tanzimattan sonra hazırlanmış olan, yasa yerine kullanılan eser.

  3. 1- Fıkıh kitaplarının işlemler bölümünden derlenip özet olarak bir araya getirilmiş kuralları kapsayan kitap. 2- Osmanlılarda ilk medenî kanun.

mecelle ::: dergi

mecelle ::: ‬dergi

mecelle ::: (a. i.) (bkz. : mecenne).

mecelle ::: kitap

mecelle :::

Kitap , Fıkıh hükümleriyle bu konudaki türlü içtihadı bir araya getiren, Tanzimattan sonra hazırlanmış olan, yasa yerine kullanılan eser

MECELLE :::

Mecmua. Fikir topluluğu. Risale. Kitab. Hikmetli sahife. * Fıkıh kitabının muâmelât kısmının toplu bir parcası. * İslâm Hukukuna dâir bir mecmua