lala ~ لاطه
Kamus-u Fransevi - lala ~ لاطه maddesi. Sayfa: 1072 - Sira: 11

Qu'est-ce que lala لاطه , le sens du mot لاطه. A propos لاطه turque. Dictionnaire de langue ottomane
لاطه fransızca ne demek, لاطه anlamı, manası, fransızca osmanlıca sözlük
لاطه ماذا تقصد الفرنسية لاطه وسائل الفرنسية لاطه معنى الفرنسي، قاموس العربية الفرنسية
lala ~ لاطه güncel sözlüklerde anlamı:
LALA ::: f. Osmanlı İmparatorluğu zamanında sadrazamlar hakkında "Atabek" karşılığı olarak kullanılan bir tâbir olduğu gibi, şehzâdelerin mürebbilerine de bu ad verilirdi. * Saraya alınan acemilerin terbiyesine memur edilenler. * Eskiden büyük memurlarla zenginler de çocuklarının terbiyesine bakmak üzere "lâla" istihdam ederlerdi. Lâla, görünüşte hizmetkâr vaziyetde idiyse de, terbiyesi kendisine havale olunan çocuğa karşı âmir yerinde bulunur; esasen yaşlı ve kâmil insanlardan seçildikleri için çocuklar da kendisine bir mürebbi, bir hoca gibi tâzim ve hürmet ederlerdi.
lala ::: (f. i.) : 1) bir çocuğu gezdiren, oyalayan uşak. 2) saray haremağası. 3) pâdişâhların sadrâzamlara hitabelerken kullandıkları unvan.
Lala :::
- Çocuğun bakım, eğitim ve öğretimiyle görevli kimse
Örnek: Mekteple ev arasında daima bir lalanın refakatinde gidip gelmeye alıştı. Y. K. Karaosmanoğlu - Şehzadelerin özel eğitmenleri.
- Padişahların vezirlerine seslenirken kullandıkları bir söz.
- 1- Şehzadelerin özel eğitmeni. 2-Padişahların vezirlerine seslenişte kullandıkları deyim.
lala ::: osmanlı imparatorluğu zamanında sadrazamlar hakkında "atabek" karşılığı olarak kullanılan bir tabir olduğu gibi , şehzadelerin mürebbilerine de bu ad verilirdi , saraya alınan acemilerin terbiyesine memur edilenler , eskiden büyük memurlarla zenginler de çocuklarının terbiyesine bakmak üzere "lala" istihdam ederlerdi , lala , görünüşte hizmetkar vaziyetde idiyse de , terbiyesi kendisine havale olunan çocuğa karşı amir yerinde bulunur; esasen yaşlı ve kamil insanlardan seçildikleri için çocuklar da kendisine bir mürebbi , bir hoca gibi tazim ve hürmet ederlerdi
lala ::: (f. i.) 1) bir çocuğu gezdiren, oyalayan uşak. 2) saray haremağası. 3) pâdişâhların sadrâzamlara hitabelerken kullandıkları unvan.
lala ::: daye
LALA :::