kitabet ~ كتابت
Kamus-u Fransevi - kitabet ~ كتابت maddesi. Sayfa: 1011 - Sira: 6
Qu'est-ce que kitabet كتابت , le sens du mot كتابت. A propos كتابت turque. Dictionnaire de langue ottomane
كتابت fransızca ne demek, كتابت anlamı, manası, fransızca osmanlıca sözlük
كتابت ماذا تقصد الفرنسية كتابت وسائل الفرنسية كتابت معنى الفرنسي، قاموس العربية الفرنسية
kitabet ~ كتابت güncel sözlüklerde anlamı:
KiTABET ::: Yazmak. Kâtiblik. Usulüne göre bir şeyi yazmak.
kitabet ::: (a. i.) : 1) yazı yazma, bir maddeyi kaidelerine uygun şekilde kaleme alma. 2) kâtiplik. 3) huk. [eskiden] mevlâ ile memlûkü (efendi ile köle) arasında muvazaa yoluyla câri olan bir akit. [buna mükâtebe de denir]
kitâbet-i bâtıla ::: huk. [eskiden] inikad şartlarını cami olmayan mükâtebedir ki, bununla kitabet hükümleri sabit olmaz.
kitâbet-i faside ::: huk. [eskiden] şart-ı faside mukarin olan mükâtebedir ki, fâsiden münakkit olur. Meselâ : [iki taksitte ellişer liradan yüz lira vermek ve bir taksit zamanında verilmediği takdirde on lira daha verilmek şartıyla yapılan kitabet bu kabildendir. Bu bedeli tediye hâlinde tahakkuk eder. Bununla beraber bu kitabeti mevlâ ile memlûkten her biri diğerinin rızasına bakmaksızın feshedebilir]
kitâbet-i müştereke ::: huk. [eskiden] iki kimsenin müştereken mâlik oldukları bir köle veya câriye hakkında bir akit ile yaptıkları mükâtebe (yazışma) ki, memlûk bu şeriklere âit kitabet bedelini tamamen tediye edince azâdolur.
kitâbet-i sahîha ::: huk. [eskiden] şeraitini câmî olan mükâtebedir ki, cinsi malûm, miktarı belli ve katî bir bedel üzerine yapılmış olur.
kitâb-hâne ::: (a. f. b. i.) : kütüphane, kitabevi; kitaptaray, kitap satılan veya kitap okunan yer.
kitâbet ::: yazma işi.
KiTaBET ::: 1. Güzel yazı ve güzel ifâde için lâzım olan yazı yazma usûl ve kâideleri.
Din bilgileri, dünyâda ve âhirette huzûru, saâdeti kazandıran bilgilerdir. Bunlar da iki kısma ayrılır: Ulûm-i âliyye (yüksek din bilgileri) ve ulûm-i ibtidâiyye (âlet ilimleri). Yüksek din bilgileri sekizdir. Bu sekiz yüksek din bilgisini öğrenebilmek için lâzım olan âlet ilimleri on ikidir. Bunlar; sarf, iştikâk, nahv, kitâbet, iştikâk-ı kebîr, lügat, metn-i lügat, beyân, me'ânî, bedî, belâgât ve inşâ ilimleridir. Din âlimi olmak için sekiz yüksek din bilgisini bütün incelikleri ile fen bilgilerini de lüzûmu kadar öğrenmek lâzımdır. (Abdülgânî Nablüsî)
2. Kölenin belirli bir ücreti ödemek veya bildirilen şartları yerine getirmek karşılığında âzâd edileceğine (serbest bırakılacağına) dâir sâhibi ile yaptığı akid, sözleşme. (Bkz. Mükâteb)
Kitabet :::
- Yazmanlık, kâtiplik.
- Kompozisyon, tahrir.
kitâbet ::: yazmak
kitâb-hâne ::: (a. f. b. i.) kütüphane, kitabevi; kitaptaray, kitap satılan veya kitap okunan yer.
KİTABET :::